Siriu

Siriu este o comună în nord-vestul județului Buzău, Muntenia, România, compusă din satele Cașoca, Colțu Pietrii, Gura Siriului, Lunca Jariștei (reședința) și Mușcelușa. Localitatea Siriu a fost atestată în secolul al XVI-lea fiind citată în documentele de cancelarie.

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Siriu se ridică la 3.211 locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 3.246 de locuitori.

Singurul obiectiv din comuna Siriu inclus în lista monumentelor istorice din județul Buzău ca monument de interes local este cimitirul eroilor din Primul Război Mondial din satul Gura Siriului, ansamblu-monument memorial sau funerar, alcătuit din monumentul eroilor (statuia ostașului) și 34 de cruci de piatră cu un osuar.

Tur video

Obiective turistice

Barajul Siriu

Barajul Siriu

Barajul Siriu este un baraj de pământ aflat pe râul Buzău, în comuna Siriu din județul Buzău, între masivul Siriu și masivul Podu Calului. Barajul este alcătuit din rocă, steril și un miez din argilă. Volumul umpluturilor totalizeaza 8,3 milioane m³ anrocamente. 

Cascada Pruncea - Casoca

Cascada Pruncea - Casoca

Cascada Pruncea – Caşoca, cea mai frumoasă cascadă din judeţul Buzău, este situată în Masivul Podul Calului, la aproximativ 10 km de Barajul Siriu.

Lacul Vulturilor

Lacul Vulturilor

Lacul Vulturilor (denumit și Lacul Fără Fund) este un lac periglaciar aflat în Munții Siriului, la o altitudine de 1.420 m, în apropierea localității Gura Siriului din comuna Siriu, județul Buzău, România și se află pe suprafața comunei Chiojdu. Adâncimea sa maximă este de 2,5 m.